BEDE logó webáruház

 

Ékszíj, fogasszíj, bordásszíj, lánc

Oldalon belüli menü:

Forgalmazott ékszíj márkák:

Gates ▼  Optibelt ▼  Roulunds ▼  Rubena ▼  SKF ▼

Forgalmazott hajtáslánc márka:

IWIS ▼

Ékszíj mérettáblázatok:

Normál ékszíj ▼

 

Pontos méretről, raktárkészletünkről kérjük érdeklődjön mielőtt személyesen meglátogatna. Az alábbi széles termékválasztékot csak rendelésre tudjuk biztosítani.

 
Ékszíj és egyéb hajtószíj gyártók
 

 

gates logó

 Gates ékszíj

Amikor Charles Gates Sr. 1911-ben megvásárolta a Colorado Tire and Leather Company-t, nem sejtette, hogy a kis denveri bolt egy vezető gumi termékeket gyártó vállalattá alakul majd. A Colorado Tire and Leather egyetlen terméket készített.

Ebből a szerény kezdetből a Gates Corporation, korábbi nevén Gates Rubber Company, nőtte ki magát, amely ma egyike a világ legnagyobb ipari és autóipari szíjak, tömlők, valamint egy sereg kapcsolódó termék gyártójának.

A társaság első, a jövőt is megalapozó sikere az volt, amikor 1917-ben, John Gates, Charles testvére, feltalálta a gumi és szövet ékszíjat. Ez óriási fejlődést eredményezett. Egy évtizeden belül Gates a világ legnagyobb ékszíj gyártója lett, és ezt a címet mai napig tartja.

A következő években a cég agresszíven bővítette termékpalettáját. Ma a Gates szolgálja ki az ipar és autóipar területén termelőket az ővek, szíjak és a tömlő termékek teljes sorával.

 

poly chainV BeltEasy Splice

 

optibelt logó

 Optiblet ékszíj

Az Arntz Optibelt Group, melynek központja a németországi Häxter, az erőátviteli szíjak vezető gyártója. Az Optibelt termékek; úgymint S=C ékszíj, Omega és Alfa vezérműszíj (kloroprén és poliuretán) minősége ismert és elismert világszerte.

Az Arntz Optibelt Group termékeit európai és tengerentúli területeken egyaránt gyártják. Technikai személyzettel rendelkező kézbesítő vállalatai kiemelkedő szolgáltatásokat és kézbesítést biztosítanak közel az összes európai piacon, valamint Észak- és Dél-Amerikában, Kínában, és Ázsia Csendes-óceáni térségében.

Az Optibelt által készített nagy teljesítményű ékszíj akár tizenkét különféle alkatrészből állhat.
A gyártási program a kiforrott konstrukciók technológiai minőségi szabványain alapul.
A teljes gyártási folyamat a speciális eljárásoknak köszönhetően csúcsminőségi hajtásszíjakat garantál.

Az Optibelt teljes hajtásmegoldásokat kínál. Akkor beszélhetünk teljes hajtásrendszerről, ha az ékszíj mellett a megfelelő szíjtárcsák, perselyek és feszítőelemek is felhasználásra kerülnek.

Az Optibelt hajtásrendszerei megtalálhatók az általános gépgyártásban, haszon-/gépjárművek, mezőgazdasági gépek valamint háztartási- és irodagépek területén. A szíjak megfelelnek a mindenkori hajtáskövetelményeknek:

Optibelt ékszíj működik pl. a kombájnokban, sok offset- és rotációs gépben és a ventilátorokban is. A bordásszíj a mosógépek és gépjárművek megfelelő fordulatszámáról gondoskodik.
A széles ékszíj a cséplő- és fúrógépek fordulatszámát szabályozza. A fogasszíj a fénymásolókban, számítógép nyomtatókban, vezérműtengelyekben vagy rotációs berendezésekben, szinkronban, csúszásmentesen dolgozik.
Az erőszíjakat szállítórendszereknél, kőtörőknél és mezőgazdasági gépeknél használják.

Az Optibelt hajtástermékek felhasználási területe igény szerint bővíthető.

 

VB ékszíOptibelt Omega HP fogasszíjred power ékszíoptimat kl ékszí

 

roulunds logó

 Roulunds ékszíj

A ROULUNDS RUBBER márka egyet jelent a kiváló gumi technológiával több mint 250 éve.

Ma ContiTech Roulunds Rubber A/S néven a cégcsoport az 1736. évi alapítástól kezdődően dinamikusan fejlődik, terjeszkedik és mára a gépjármű és ipari piacok egyik vezető hajtószíj beszállítója.

 

roulunds ékszíj

 

rubena logó

 Rubena ékszíj

A mai Rubena 1999-ben alakult, két, akkor független vállalat, a Rubena Nachod, és a Gumokov Hradec Králové egyesülésével.

A gumi iparágnak nagy hagyományai vannak a Csehországi Náchod-ban. Josef Kudrnác már 1908-ban megkezdte a kenőanyagok, tömítő-rendszerek és egyéb gumiipari termékek gyártását. 1923-ban cégtárssá tette meg Jaroslav Haukaf mérnököt, és így együtt újabb technikai- és egyéb gumitermékek gyártásába fogtak. 1928-ban a két partner útjai különváltak, Jaroslav Králové Hradec Králové-be költözött, míg Josef Kudrnác kerékpár tömlők és külsők gyártásába fogott Náchod-ban.

1929-ben a Kudrnác Co. bemutatta az első cseh autógumit és -belsőt. A II. világháború után a Kudrnác Co. vállalatot államosították, és 1947-ben a cég a Rubena nevet kapta. Egy évvel később, Náchod-ban egy gumi-nagyvállalat jött létre a Rubena, a Gumokov (Hradec Kralové) és egy Predmerice-i szerszámgépgyár részvételével. 5 évvel később a céget átalakították és VHJ Cseh gumigyár Náchod néven új vállalatot hoztak létre az alábbiak összevonásával: ZZN Náchod, SNP Praha, Gumokov Hradec Králové, Osinek Kostelec nad Orlicí és Azbestos Zverinek.

Az 1960-as években egy új technológiával (injection press) technikai- és ipari gumitermékek gyártásába fogtak, majd az 1970-es évek elején az autógumi gyártást áthelyezték Náchod-ból Otrokovice-be. 1989-ben egy különálló állami vállalat jött létre Náchod-ban, majd 3 évvel később üzleti vállalkozássá alakult. 1996-ban a Rubena Náchod a CGS a.s. csoport tagja lett.

A gumiipar, mint ágazat megalapítása Hradec Králové-ben a Hakauf család nevéhez fűződik. 1928. augusztus 25-én Gumiipari Termelő és Kereskedő Vállalat néven került bejegyzésre. Az új vállalat hivatalosan 1929. augusztus 14-én kezdte meg tevékenységét, majd 1930-ban a Gumovka, Jaroslav Hakauf és fiai nevet kapta.

A háború nem érintette a termelést, ugyanakkor a háborút követően az eredeti tulajdonosok már nem tértek vissza, és az államosítást követően a vállalat a Rubena Náchod iparvállalat része lett. A független állami vállalat, Gumokov Hradec Králové 1953-ban jött létre, mikor leválasztották a Náchod csoportról, és közvetlenül a Gumiipar Legfőbb Ellenőrző Bizottságának vezetése alá került. 1958-ban az új Ceské Závody Gumárenské termelő- és gazdasági egység részévé vált, és egészen 1990-ig ebben a formában működött.

Az 1990-es évek végén megalakult a Gumokov a.s., és részt vett a kuponos privatizáció második hullámában. 1997-ben a Gumokov a CGS a.s. része lett. Két évvel később a Rubena Náchod-dal való egyesülés révén Rubena Hradec Králové a.s. nevű nagyvállalat jött létre, melynek tevékenységei Hradec Králové-ben, Náchod-ban, Velké Porici-ben és Predmerice-ben folynak. Ugyanebben az időben külföldi partnervállalatok segítségével létrejött a Sico Rubena s.r.o. Velké Porici (szilikon termékek), a Rubena Glóbus Polymers s.r.o. Náchod és a Draxelmaier Rubena s.r.o. Hradec Králové.

A Rubena Hradec Králové a.s. napjainkban egy jelentős beruházási program, a Rubena 2007 keretében jelentős állami megrendelésekhez jutott. Ezen beruházások és az általános átszervezés célja a rugalmasság és versenyképesség növelése a világ legigényesebb piacain.

1993-ban a német Continental csoport megvásárolta a Barum márkanevet. Ettől az évtől kezdve a Ceska Gumarenska Spolecnost (CGS) egyetlen terméke sem viselheti a Barum nevet. A kerékpár külsők és belsők éppen ezért a gyár neve után a Rubena nevet kapták. A Rubena jelentése: Rube- (rubber, azaz gumi) és -na (Náchod, azaz a termelőüzemek helyszíne).

A cseh Rubena gyártócég vállalatirányítása, termelése és környezetére való odafilgyelése megfelel a nemzetközi ISO 9001 és ISO 14001 szabványokban foglaltaknak.

 

rubena ékszíj 1rubena ékszíj 2rubena ékszíj 3

 

SKF logó, ami itt lógott, de meglógott!

 SKF ékszíj

A világszerte piacvezetőként tisztelt svéd golyóscsapágy története századunk elején kezdődött. Sven Wingquist 1907-ben a beálló golyóscsapágy, 1911-ben pedig a beálló görgőscsapágy megtervezésével írta be nevét a híres feltalálók könyvébe, szabadalmaival útra indítva hazája csapágyiparát...

A berendezések folyamatos üzemben tartásához mindig számíthatunk az SKF csapágyakra.

Ezen túl még valamiben számíthatunk a svéd gyár tapasztalatára, a hajtástechnikai termékek, a szíjak, a szíjtárcsák, a lánchajtások választékában is.

Valamennyi SKF hajtástechnikai termék a legmagasabb minőségi követelmény szerint készül, felhasználva a gyártási folyamatok lehetőségeit (pl. SPC - Statistical Process Control - a statisztikai folyamatszabályozást), végső célként pedig garantálva a vevő elégedettségét. Ezen kívül biztosítva van a folyamatos nyomon követhetőség a jól bevált jelölési és cimkézési rendszer segítségével, valamint az egyes folyamatok mögött álló minőség-központú szervezetek által.

Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy minden SKF hajtástechnikai termék teljes mértékben csereszabatos más gyártók hasonló termékeivel, amelyek a piacon elérhetők.

Az SKF szíjakat a világszerte elfogadott műszaki előírás, a PTP-0299 (2000. február) szerint gyártják, amely előírás csereszabatos az összes érvényes szabvánnyal.

Valamennyi szíj gyártása és mérése a "referencia" (Ld), "névleges" (Lp), ill. "munka" (Lw) hosszúság szerint történik. (Ezek azonos fogalmak és a szíj egy-egy adott keresztmetszetén, meghatározott terhelés alatt végzett mérésre vonatkoznak pontosan beállított tárcsaszélesség mellett.)

Valamennyi ékszíj gyártása az SKF saját "illesztett szett" ('MATCHED SET') tűréselőírásai szerint történik, és ez az illesztés meg is marad, feltéve, hogy a szíjakat a megfelelő szíjfeszültség értékkel szerelik, erre szolgáló beállító eszköz segítségével, a szíj tárcsahoronyba történő illesztésére gondosan ügyelve. Javasoljuk, hogy ugyanazon a hajtáson az új szíjakat ne használják a régiekkel együtt. Ugyanez vonatkozik az eltérő konstrukciójú és a különböző márkájú gyártmányokra is.

Az "illesztett szíjsorok módszer" a gyakorlatban jól működik, feltéve, hogy a szíjakat az adott szakaszra/szerkezetre vonatkozó előírások szerint feszítik meg. A szíjakat a gyártó által meghatározott méret szerint plusz/mínusz a beállított illesztési tűréssel gyártják. (A legtöbb nemzetközi szabvány ennél nagyobb eltérést enged meg a gyártott méret és a ténylegesen mért hosszúság között.) Az SKF szíjak olaj- és hőállóak a "polikloroprén" adott tulajdonságainak keretei között (a 'kloroprén', 'Wingprén' és 'Neoprén' ugyanazon szintetikus olaj származékú gumi keverék más elnevezései), a szíjak azonban nem tűzállóak. Az ajánlott környezeti hőmérséklet -30° C - +70° C között van. Megjegyezzük, hogy az előírt határértékek be nem tartása befolyásolja a szíjak élettartamát.

Az ékszíj gyártásához használt legfontosabb anyagok:

 

SKF ékszíj

 

 
Hajtástechnikai lánc gyártók
 

 

IWIS logó

 IWIS lánc

Az IWIS Company-t Johann Baptist Winklhofer, őfelsége, a bajor király kereskedelmi tanácsosa alapította 1916-ban. Kezdetben a cég detonátorokat gyártott, majd az I. világháború után kétkerekű járművekhez készített láncokat.

1933-ban Dr. Rudolf és Otto Winklhofer, Johann Winklhofer fiai, csatlakoztak apjuk társaságához.

1939-től az IWIS már a BMW és a Skoda gyáraknak szállít.

1958-ban megnyitja első külföldi képviseletét Ausztriában.

Megkezdődik a kapacitás fokozatos bővítése, a régi gyárépület felújítása.

1975-ben a diplomás mérnök, Gerhard Winklhofer veszi át az általános vezetést, Õ az IWIS harmadik generációja.

1977-ben az Opel az év szolgáltatójának választja az IWIS-t.

1991-ben megkapja a Ford Q1-díjat és a DIN ISO 9002 tanúsítványt, 1994-ben a DIN ISO 9001 tanúsítványt, 1996-ban a Bajor Minőségi Díjat, 1998-ban München városa Környezetvédelmi díját.

1999-ben a negyedik generációs diplomás üzletember, Johannes Winklhofer átveszi az IWIS általános irányítását. A Cég megkapja a QS 9000 tanúsítványt, majd a DIN EN ISO 14001-t, 2000-ben a DIN ISO 9001-t.

Az IWIS sokat tesz a környezetvédelemért többször elnyerte az Európai Közösség elismerését.

2002-ben megkapta a Bajor Minőség Díj 2002-t és a bajor "Frauenförderpreis" 2002-t és még számos díjat és elismerést az évek során.

Az IWIS a nagy teljesítményű láncok és meghajtó rendszerek gyártásában több mint 90 éve nemzetközi hírű. Ma, több mint 900 magasan képzett munkatárs végzi a két üzem termelését Münchenben és Strakonice-ban, a legmagasabb színvonalon.

Az IWIS elismerten magas minőségű szállítási és hajtáslánc termékeket kínál bármilyen ipari használatra.

 

Hajtástechnikai elemekről részletesebben:

 

Normál ékszíj - DIN 2215 / ISO 4184
Profil ISO jele 5 6/Y 8 10/Z 13/A 17/B
Szélesség 5 6 8 10 13 17
Gates Predator hosszméret-választék

838 - 2362 889 - 5029
Gates Hi-Power II hosszméret-választék

643 - 5131 757 - 12014
Optibelt VB
belsőhossz méretválaszték
190 - 610 280 - 850 315 - 1250 290 - 2500 407 - 5000 570 - 7100
Optibelt VB-LC hosszméret-választék 1900 - 10000 1900 - 15500
Roulunds belsőhossz méretválaszték 356 - 2311 407 - 5334 584 - 11989
Rubena
belsőhossz méretválaszték
925 - 1400 312 - 2522 437 - 5030 610 - 7140
SKF PHG
belsőhossz méretválaszték
368 - 2007 406- 4750 584 - 8001

 

Normál ékszíj - DIN 2215 / ISO 4184
Profil ISO jele 20 22/C 25 32/D 40/E
Szélesség 20 22 25 32 40
Gates Predator hosszméret-választék 2159 - 9195
Gates Hi-Power II hosszméret-választék 1219- 11481 2616 - 16840

3785 - 16789

Optibelt VB
belsőhossz méretválaszték
900 - 6000 1190 - 8000 1400 - 9000 2000 - 11200 3000 - 12500
Optibelt VB-LC hosszméret-választék 1900 - 10000 1900 - 18000 1900 - 18000 2000 - 18000
Roulunds belsőhossz méretválaszték 1067 - 9144 1460 - 9060 2565 - 8382
Rubena
belsőhossz méretválaszték
950 - 6050 1148 - 8058 1460 - 9060 2075 - 11275 3080 - 12580
SKF PHG
belsőhossz méretválaszték
1067 - 10617 2642- 12116